Idol

Hva er Idol?

Idol er en sangkonkurranse hvor man får muligheten til å bli Norges nye superstjerne. Idol startet i Norge i 2003.  Det har nå vært 10 sesonger av Idol i Norge, og i 2020 får vi enda en sesong som blir sesong nummer 11.

Idol blir sendt på Tv2 og er et norsk Tv- program, som stammer i fra det britiske programmet ”Pop Idol”. ”Pop Idol” ble vist på ITV1 i en periode fra 2001-2003, det hadde dessverre ikke så lang levetid. Grunnen til at programmet ikke varte lenger var fordi Idol dommer Simon Cowell lanserte programmet ”The X Factor” i 2004.

Hva går Idol ut på?

Idol går ut på at man skal finne ”Norges nye superstjerne”. Det blir holdt audition i forskjellige byer i Norge, hvor det er dommerne som avgjør om du skal gå videre i konkurransen. Det blir holdt flere sangprøver, hvor kun de beste går videre mens de resterende ryker ut av konkurransen. Det er dommerne som står med all makt først, ved at de skal plukke ut de verdigste artistene til å synge på direktesendingene. Når man har klart å komme så langt som til direktesendingene er det nemlig publikum (Tv-seerne) som avgjør hvem som går videre til de neste sendingene i programmet. Nå er Idol påmelding 2020 åpen å du kan melde deg på Idol hos Shortaudition
Nå kan du melde deg på Idol 2020.

Disse har vært dommere i Idol

Gjennom de 10 sesongene det har vært av Idol, har det vært noen endringer i dommer-staben. Dere som har fulgt med på Idol fra starten, husker sikkert Jan Fredrik Karlsen og Tor milde veldig godt. Disse to personene tror jeg har satt sine preg i Idol historien. Jeg har samlet en fullstendig liste over de forskjellige dommerne i Idol gjennom tidene.

2003
Jan Fredrik Karlsen (juryleder), Ole Evenrud, Morten Ståle Nilsen og Lena Midtveit

2004
Jan Fredrik Karlsen (juryleder), Anneli Drecker, Douglas Carr og Thomas Strzelecki

2005
Tone-Lise Skagefoss (juryleder), Tor Milde, Ole Evenrud og David Eriksen

2006
Tone-Lise Skagefoss (juryleder), Tor Milde, Amund Bjørklund og Hans Olav Grøttheim

2007
Jan Fredrik Karlsen (juryleder), Asbjørn Slettemark, Benedicte Adrian og Mariann Thomassen

2011
 Bertine Zetlitz, Marion Ravn, Hans-Erik Dyvik Husby og Gunnar Greve Pettersen

2013
Tone Damli Aaberge, Kurt Nilsen, Esben Selvig og Gunnar Greve Pettersen

2014
Tone Damli Aaberge, Kurt Nilsen, Esben Selvig og Gunnar Greve Pettersen

2016
Ina Wroldsen, Øyvind «Vinni» Sauvik, Gunnar Greve Pettersen og Sandeep Singh

2018
Tshawe Baqwa, Silje Larsen Borgan og Gunnar Greve Pettersen

Som du sikkert ser så har det vært endel utskiftninger i dommer-staben, men Gunnar Greve Pettersen har holdt en solid plass i dommer-stolen de siste fem årene.

Vinnere av Idol

Det har jo også vært mange vinnere av sangkonkurransen Idol, gjennom de 10 sesongen. Jeg har lagd en komplett liste over alle vinnerne i de forskjellige sesongen opp gjennom tiden.

Sesong 1 (2003)
Kurt Nilsen
Sesong 2 (2004)
Kjartan Salvesen
Sesong 3 (2005)
Jorun Stiansen
Sesong 4 (2006)
Aleksander Denstad With
Sesong 5 (2007)
Glenn Lyse
Sesong 6 (2011)
Jenny Langlo
Sesong 7 (2013)
Siri Vølstad Jensen
Sesong 8 (2014)
Ingvar Olsen
Sesong 9 (2016)
Marius Samuelsen
Sesong 10 (2018)
Øystein Hegvik

Som du ser er det mange som har vunnet Idol gjennom de 10 sesongen som har vært, men noen husker man kanskje bedre enn andre?

Av vinnerne som har vært i Idol er det nok Kurt Nilsen den de aller fleste har hørt om, til og med de som ikke har fulgt med på Idol. I 2004 vant han også ”World Idol”, hvor han vant over ti andre nasjoner.

Den første vinneren av Idol, Kurt Nilsen

Kurt Nilsen var den første som vant Idol i Norge. Han vant i den første sesongen i 2003, og ga ut singel ”She’s So High”. Denne sangen gikk rett inn på Vg-lista topp 20 og den ble også en av de mest solgte singel platene i Norge. Kurt Nilsen kommer ifra Bergen i Norge og er i dag blitt 40 år.

I 2004 vant han ”World Idol” hvor han vant over ti andre nasjoner og fikk høyest poengscore fra alle de andre nasjonene. I ”World Idol” vant Kurt Nilsen med 106 poeng, han sang låta ”Beautiful Day” og slo ut selveste Kelly Clarkson som sang (You Make Me Feel Like A Natural Woman), og kom på en god andre plass med 97 poeng.

Sangene ”She’s So High” (2003) og ”My Street” har vunnet årets låt i ”Spellemannsprisen” i 2003, og årets hit i ”Spellemannsprisen” i 2004.

Disse har også deltatt i Idol

Idol har hatt mange vinnere gjennom tiden, men hva med de som ikke strakk helt til? Det er nemlig mange av de som har fått en langt større sangkarrière enn mange av de som har vunnet Idol.

I finalen i 2003 var det Kurt Nilsen mot Gaute Ormåsen i finalen. Selvom Kurt Nilsen har gjort en strålende karrière, har også Gaute Ormåsen gjort det veldig bra. Han har gitt ut mange sanger og til og med deltatt i ”Melodi Gran Prix

I finalen i 2004 var det Kjartan Salvesen mot Margart Berger. Margaret Berger vant ”Spellemannsprisen” i 2004 for låten ”Lifetime Guarantee”, hun har også gitt ut flere sanger. Hun har vunnet ”Melodi Grand Prix”, og kommet på fjerdeplass i ”Eurovsion Song Contest”  med låta ”I Feed You My Love” i 2013. Hun har også vært Idol dommer for ”Idol Junior” og vært med i Tv-programmet ”Hver gang vi møtes” på Tv2.

I finalen i 2005 var det Jorun Stiansen mot Tone Damli Aaberge.  Tone Damli Aaberge har gitt ut en rekke album. Hun har deltatt i Tv-programmet ”Skal vi danse” (2006), og vært med i  ”Melodi Grand Prix” med sangen ”Butterflies” som kom på en god andre plass i den norske finalen (2009).  Hun ble slått ut av Aleksander Rybak med låta ”Fairytale”, som også vant finalen i ”Eurovision Song Contest’‘.

I Sesong 7 (2013) var det Siri Vølstad Jensen mot Eirik Søfteland som kom seg til finalen, men artisten jeg skal dra frem fra denne sesongen kom faktisk på en femte plass. Det er selvfølgelig Astrid Smeplass jeg snakker om.  Hun har gitt ut mange sanger, og i 2015 toppet hun den amerikanske Billboard-listen.