Lær deg å spille gitar

Er du glad i musikk? eller ønsker at du kunne spille dine favoritter sanger på gitar, eller kanskje lage dine egne sanger? Det er alltid morsomt å lære seg noe nytt, og gitar er et instrument du kan bruke til å spille alle dine yndlings sanger.

Hva er gitar?

Gitar er et strenginstrument som er et av verdens mest populære instrumenter, det lages flere gitarer hvert eneste år enn det lages alle andre instrumenter. Hvis du spiller gitar kalles du en gitarist, der i mot dem som lager gitar kalles for gitarmaker. Gitar brukes i alle type sjangere, så det er veldig greit å lære seg å spille gitar.

Hvordan lære seg å spille gitar

Du kan enten melde deg inn på en musikkskole hvor du kan få gitar undervisning, eller så finnes det mange nettsider og videoer på nett hvor du kan lære deg det. Jeg tok selv gitar timer når jeg gikk på folkehøgskole, hvor jeg fikk god undervisning i det grunnleggende for å kunne lære seg å spille gitar.

Det er greit å lære seg de mest vanlige grepene som D, G, E, AM, C, F, EM, A7 og DM i første omgang. Om du kan 2 grep på gitar (EM og D) så kan du for eksempel spille sangen ” What shall we do with the drunken sailor”, og om du kan 3 grep (AM og DM) kan du for eksempel spille sangen  ” Vem kan segla”. Selvfølgelig er dette bare en start, men det er sånn du lærer. Hvor flere grep du lærer deg, hvor flere sanger kan du spille på gitaren.

Gitarkurs

Det er et stort utvalg av musikkskoler hvor du kan lære å spille gitar, jeg har selv vært elev ved Norsk Musikkskole. Her tok jeg ikke gitartimer men jeg tok pianotimer, jeg var iallefall veldig fornøyd med pianolæreren jeg hadde så vil regne med at gitarlæreren er vell så god. På Norsk musikkskole går gitar kursene over en periode på 7 uker, og det er gitarkurs på 8 nivåer. Norsk musikkskole ligger sentralt på nasjonalteatret i Oslo sentrum, kurset har en pris på 1680,-.

Vi har også Muno musikkundervisning, her har jeg også selv vært elev. Det var ikke gitartimer jeg tok, men sangtimer. Jeg var veldig fornøyd med sanglæreren jeg hadde på Muno, så jeg vil tro de har gode gitarlærere også. På Muno har de gitarundervisning både for nybegynner og viderekomne, og de har ekspertise på å undervise i klassisk gitar. Muno finnes i forskjelle i byer og tilbyr gitarundervisning på Grorud i Oslo, Majorstuen i Oslo, Lillestrøm, Ålesund, Trondheim, Sandnes, Sandefjord, Gjøvik, Drammen, Hellerud i Oslo, Kristiansand, Stavanger, Asker, Oslo sentrum og i Moss.

Maya musikk og kulturskole tilbyr også gitarundervisning, jeg har ikke noen personlig erfaring med denne skolen men jeg vurderte en stund å gå på teaterkurs der. Dette er et kurs som blir holdt i større grupper og du vil i løpet av kurset lære de mest sentrale gitar grepene, og også ha litt musikkteori  og spille akkorder. Dette kurset er beregnet til nybegynnere men etter fullført kurs kan man få videre undervisning hvor de lager grupper på 2-4 personer eller individuell undervisning.

Online gitarkurs

Musikkskolen tilbyr online gitarkurs for både nybegynnere og viderekomne. Undervisningen er bygd på over 20 års erfaring og tusenvis av elever. Kurset inneholder 2 forskjellige nivåer, nivå 1 går ut på det grunnleggende innenfor gitarverdenen. Her lærer du det grunnleggende innenfor gitar, og kurset består av 48 leksjoner. Nivå 2 går ut på hvordan du lærer å spille gitar, her lærer du teknikker og teorier du trenger for å bli en god gitarist. I tillegg til disse nivåene følger det med en bonuspakke med 30 klassiske barnesanger med følgende akkorder. Dette kurset koster 49,- i mnd.

På Youtube ligger det en rekke videoer som viser deg hvordan du kan lære å spille gitar. Jeg kan trekke frem youtubekanalen guitarsage, her er det lagt ut over 180 videoer om hvordan du kan lære å spille gitar, og de forskjellige sangene du kan lære å spille deg. Når du skal lære å spille gitar på youtube er det smart å kjøre videoene i saktere hastighet slik at du får med deg hvordan grepene er.

Gitar-grep

Når du skal lære deg nye sanger på gitar er det viktig å lære seg flest mulig grep, dette gir deg muligheten til å spille flere sanger. Jeg skal liste opp noen sider hvor det er et stort utvalg av gitargrep. og det som er så flott er at det finnes mange sider hvor du kan finne gitar-grep helt gratis.

1.) Ultimate guitar 

2.) Onlinegitar

3.) Nordtabs

4.) Chordie